Kaymakam Kemal Bey, şehit edilişinin 104. yılında Menemen'de anıldı
Menemen'in Millî Mücadele kahramanlarından Kaymakam Kemal Bey, şehit edilişinin 104. yılında Menemen Belediyesi ve Menemen Liseliler Derneği (MELDER) tarafından düzenlenen törenle anıldı.
17 Haziran 1919 tarihinde şehit edilen Kaymakam Kemal Bey anısına yapılan Kaymakam Kemal Bey Anıtı önünde, anma töreni gerçekleştirildi. Törene Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Demircioğlu, AK Parti İlçe Başkanı Hakkı Durmaz, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muharip gaziler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Menemen Liseliler Derneği Başkanı (MELDER) Özcan Güleç, anıta çelenk sundu.
"ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ"
MELDER Başkanı Özcan Güleç yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün buraya Menemen’imizin kahramanı, unutmamamız gereken Şehit Kaymakam Kemal Bey’i anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Şehit Kemal Bey’in Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği cesaret ve düşmana karşı tutunduğu tavır takdire şayandır. Bu nedenle Kaymakam Kemal Bey’i ve diğer tüm şehitlerimizi bugün olduğu gibi yarın da unutmayacağız” dedi.
“RUHLARI ŞAD OLSUN”
Ardından kürsüye gelen Menemen Muharip Gaziler Derneği Başkanı Gazi Emekli Astsubay İbrahim Koşik “Kaymakam Kemal Bey, ilk olarak Yunanlılara ve Rumlara karşı ekonomik olarak savaş vermektedir. Bizim tüccarlarımızın kazanması adına büyük mücadele vermiştir. Tabii bu durum düşmanın hoşuna gitmemiştir ve Menemen’imiz 21 Mayıs 1919’da işgal edilir. Kaymakam Kemal Bey bu tarihten sadece 28 gün sonra Yunan askerlerinin yaptığı katliamda şehit düşmüştür. Bu nedenle Kaymakam Kemal Bey’in adı Menemen’de açılan bir okula ve bir köye verilmiştir. Ayrıca Belediyemiz önünde anıtı dikilmiştir. Şehit kahramanız Kemal Bey ve tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun” diye konuştu.
“EN KARA GÜN”
Kaymakam Kemal Bey’in siyasi hayatına değinen tarihçi, gazeteci yazar Oktay Özengin katılımcılara o dönemi anlattı. 17 Haziran 1919 tarihinin, Menemen’in 6 bin yıllık geçmişine bakıldığında karşılaştığı en büyük felaket olduğuna dikkat çekti.
“BU VATANI ŞEHİTLERİMİZE BORÇLUYUZ”
Kaymakam Kemal Bey’in, Menemen'de direnişin ilk fitilini ateşleyen Millî Mücadele kahramanlarından olduğunu ifade eden Menemen Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Demircioğlu, “Bizler; 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimizi, büyük fedakârlıklarla kalbi vatan sevgisi ile atan Kaymakam Kemal Bey ve onunla birlikte bu uğurda can veren tüm şehitlerimize borçluyuz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmet ve dualarla anıyoruz” dedi.
Kaymakam Kemal Bey’den tam 104 yıl sonra meslektaşı olarak aynı ilçede görev ifa etmenin şerefini, onurunu duyduğunu dile getiren Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, “Bugün sizlerin önünde onu anmanın mutluluğunu ve onurunu en yüksek seviyede taşıdığımı ifade etmek isterim. Kemal Bey'i anarken, onun kahramanlığını, azmini ve özverisini bir kez daha yüreklerimizde hissediyoruz. Onun şehit olması, bize vatan sevgisinin ne kadar kutsal bir değer olduğunu hatırlatıyor. Kemal Bey'in vatanı ve milleti için verdiği bu en yüce fedakârlık, bize birlik ve beraberlik içinde olmanın önemini göstermektedir. Kemal Bey, hayatı boyunca bu toplumun hizmetine adanmış, örnek bir kamu görevlisi olarak tanınan bir insandır. Onu kaybetmek, sadece bir kişinin değil, bütün bir toplumun derin bir kaybıydı. Kemal Bey, görev yaptığı süre boyunca her zaman adaleti, dürüstlüğü ve insan haklarını savunan bir anlayışla çalıştı. Toplumun huzuru ve refahı için büyük bir özveriyle görev yaptı ve her zaman en iyisini yapmaya gayret etti. Yaptığı hizmetler ve başarılarıyla, bizlere örnek olmayı başardı. Hayırlı insan olarak bu dünyadan göç etmek ve öyle anılmak paha biçilemez bir duygudur. Bu cennet toprakları bize vatan olarak bıraktıkları için tüm şehitlerimizi şükranla anıyorum” dedi.
Törenin ardından Menemen İlçe Müftüsü Mehmet Seven, şehitlerimiz için dua okudu. Anıta karanfil bırakan katılımcılar, daha sonra Menemen Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi’nin hazırladığı “İşgal Yıllarında Menemen” adlı fotoğraf sergisini gezdi.
Benzer Haberler
15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ MENEMEN’DE DUALARLA ANILDI
PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI
PEHLİVAN: SREBRENİTSA HEPİMİZİN ACISI
Aydın Pehlivan’dan Menemen için bir ilk daha
Çorum'da bekçi erik toplayan kişiyi silahla vurdu, tutuklandı
Kaymakam Kemal Bey, şehit edilişinin 104. yılında Menemen'de anıldı
Boşandığı eşi ve kayınpederini yol ortasında katletmişti! Kan donduran vahşetin nedeni ortaya çıktı: 'Velayeti hazmedemedim'
O ilçede dikkat çeken tabela! Girişine 'İlimize hoş geldiniz' yazısı asıldı... Türkiye'deki il sayısının 100'e çıkabileceği konuşuluyordu